Опыт преломления «игровой » поэтики В. Набокова в современной русской прозе. Қазіргі орыс қарасөзіндегі В. Набоков поэтикасының «ойын» игерімінің тәжірибесі. - Sarsekeeva, N. K. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматриваются процессы, связанные с воплощением игрового начала в текстах художественных произведений известнойсовременной писательницы Т. Толстой, актуальные для новейшейрусской литературы и культуры в целом. Изучение поэтики литературных произведений Т. Толстой побуждает к исследованиюроли приема контраста воображаемого и изображаемого, организацииособых отношений в границах текста между автором и читателем,игре аллюзиями, явными и скрытыми цитатами как одной из важнейшиххарактеристик современной культуры. На примерах из текстов Т. Толстой, в которых ярко проявляется интертекстуальность, исследуются особенности использования «чужого слова» для вовлечения читателя в диалог с автором. Выявляется сходствовидения мира Т. Толстой, связанное с опытом В. Набокова, его экспериментальным стилем. Результаты проведенных наблюденийубеждают, что столкновения «голосов » на всех уровнях текста– сюжетном, фабульном и стилистическом позволяют современнымавторам осуществлять экспликацию новых смыслов путем соотнесенияих с уже известными. Подобный подход позволяет глубже понятьмеханизм воздействия художественного текста на читателя, прояснить отношения автора и читателя как равноправных коммуникантов, а также выявить скрытые взаимосвязи в пространствесовременной культуры. Мақалада жалпы қазіргі заманғы орыс әдебиеті мен мәдениетінеқатысты қазіргі заманғы жазушы Т. Толстая белгілі өнер уындыларының мәтіндерді ойын басында бейнесі байланыстыпроцестерді зерттейді. Т. Толстая қабылдау айырмашылығы елестетужәне бейнеленген, қазіргі заманғы мәдениеттің маңызды сипаттамаларының бірі ретінде автор мен оқырман арасындағы мәтіншегінде ерекше қарым- қатынаста, ойын аллюзий, айқын жәнежасырын дәйексөз ұйымдастыру зерттеуге әкеледі әдеби шығармаларды поэтика зерттеу. Интертексутальность айқын, ондамәтін Т. Толстая, мысалдары, әсіресе автордың бар диалог оқырмандытарту үшін «басқа адамдардың сөздер» пайдалану оқыды. ВладимирНабоков, оның тәжірибелік стильде тәжірибесі байланысты әлемдікТ. Толстая көріп ұқсастығын анықталды. Тарихы, стилистикалыққазіргі заманғы авторлар қазірдің өзінде белгілі оларды жататынжаңа мағынада туралы экспликация жүзеге асыруға мүмкіндік береді– бақылаулар нәтижелері мәтін барлық деңгейлерінде «дауысымен» соқтығысы көрсетеді. Бұл тәсіл құрдастарының коммуникатордыңретінде, сондай-ақ қазіргі заманғы мәдениет кеңістігінде жасырынқарым- қатынас ашу автор мен оқырман қарым-қатынасын анықтауүшін, оқырман әдеби мәтін әрекет механизмін жақсы түсінуге мүмкіндікбереді.