Пространственно- временная организация романа А. Жаксылыкова «Поющие камни». А. Жақсылықовтың «Сайрауық тастар » романының уақыт пен кеңістік құрылымы. - Temirbolat, A. B. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Статья посвящена исследованию проблемы хронотопа. Данная категория рассматривается на материале романа А.Ж. Жаксылыкова«Поющие камни». На основе анализа времени и пространствараскрываются особенности построения данного произведения. В статье проводится исследование сюжетной организации романа«Поющие камни». Большое внимание уделяется постижению эстетических взглядов писателя, его концепции мира и человека.Раскрываются особенности представления А.Ж. Жаксылыковао категориях времени и пространства. Выявляется национальноесвоеобразие концепции прозаика. Отмечается влияние национальнойкультуры, философских и религиозных воззрений ХХ столетия на творчество А.Ж. Жаксылыкова. Проводится детальный анализпространственно- временного континуума романа, отличительнымиособенностями которого являются условность, многомерность,иллюзорность. Указывается, что важнейшими составляющимихронотопа романа выступают сновидения, мифы. Выявляются основныесвойства времени-пространства данного произведения. Раскрываютсяособенности построения индивидуально- авторской картины мираписателя. В данной статье исследуется природа категории времени-пространства, ее влияние на повествовательную структуру произведения. Раскрываются особенности функционированияхронотопа в романе. Анализируются основные типы времени- пространства, получившие отражение в произведении писателя.Большое внимание уделяется частным хронотопам героев романа.В статье раскрываются особенности пространственно-временной позиции персонажей произведения. Мақалада мекеншак мәселесі зерттеледі. Бұл категория А. Жақсылықовтың «Сайрауық тастар» романында қарастырылады.Уақыт пен кеңістікті талдаудың негізінде осы шығарманың ерекшелігіашылады. Мақалада жазушының эстетикалық көзқарасы мен әлем жәнеадам концепциясына назар аударылады. А.Ж. Жақсылықовтыңуақыт пен кеңістік туралы түсінігі ашылады. Прозаик концепциясыныңұлттық ерекшелігі анықталады. Мақалада «Сайрауық тастар» оманыныңуақыт пен кеңістік континуумы зерттеледі. Бұл шығармадағы мекеншақкатегориясының негізгі ерекшеліктері анықталады. Жазушы әлемініңжеке- авторлық көрініс құрылымының өзгешелігі ашылады. А.Ж. Жақсылықовтың шығармашылығына ұлттық мәдениет, философиялықпен діни көзқарастардың әсері анықталады. Романдағы уақыт пен кеңістік континуумы толық жете талданады және оның ерекшеөзгешеліктері (шарттылық, елестетпелік) көрсетіледі. Роман мекеншақтың негізгі құрамдас бөліктері (түс көру, миф) зерттеледі.Бұл шығармадағы уақыт пен кеңістік категорияларының негізгі ерекшеліктері анықталады. Жазушы әлемінің жеке- авторлық көрінісқұрылымының өзгешілігі ашылады. Бұл мақалада уақыт пен кеңістіккатегорияларының табиғаты зерттеледі және шығарманың баяндауқұрылысына уақыт пен кеңістік категорияларының әсері анықталады.Романдағы мекеншақтың қызметі ашылады. Жазушы шыгармасындағыбейнеленген уақыт пен кеңістіктің негізгі типтері талданады. Мақаладароман кейіпкерінің жеке мекеншақтарына назар аударылады, олардыңуақыт пен кеңістік позицияларындағы ерекшеліктері ашылады.