Лексическое заимствование и принимающий язык: взаимное воздействие. Лексикалық кірмелер және қабылдаушы тіл: екіжақты ықпал. - Kazkenova, A. K. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Статья посвящена вопросу о взаимном влиянии иноязычныхзаимствований и заимствующего языка. Влияние принимающего языка выражается в формальном и семантическом освоении новойединицы. Кроме того, одним из аспектов освоения заимствованияможно считать культурологический (концептуальный) аспект,предполагающий освоение понятия и обозначаемой реалии. Со своей стороны заимствования также способны оказывать влияние на принимающую языковую среду. При этом данное влияние оценивается весьма неоднозначно (в русском языке с заимствованиями чаще всего связывается усиление аналитизма).Влияние иноязычного материала более заметно и значимо в литературном языке, нежели в некодифицированных формахсуществования языка (просторечии, жаргонах, диалектах). В последних для автономного существования заимствований гораздоменьше возможностей – напротив, они подвергаются максимальнойассимиляции. Мақалада шет тілдерден алынған кірме сөздер мен сол алған тілдіңөзара ықпалы туралы қарастырылады. Қабылдаушы тілдің ықпалыжаңа бірлікті құрылыстық және мағыналық меңгеруден көрінеді.Одан басқа, кірме сөздерді меңгерудің тағы бір көрінісі ретіндеұғымдар мен белгіленген болмысты меңгеруді болжайтын мәдениеттанымдық (тұжырымдамалық) қырын көрсетуге болады.Кірме сөздер өз тарапынан өздерін қабылдайтын тілдік ортағаықпал етуге де қабілетті. Соның өзінде бұл ықпал бір мағыналыболып бағаланады (орыс тілінде кірме сөздермен көбінесе аналитизммен (жіктеу, ыдырау) байланысты). Басқа тілдің ықпалытілдің жүйеленіп жинақталмаған түрлеріне (қарапайым сөздер, жаргон, диалектілер) қарағанда әдеби тілде көбірек байқалады.Соңғысында кірме сөздердің дербес жасауы үшін мүмкіндіктеріаздау – керісінше, олар мейлінше өзгертулерге ұшырайды.