Особенности психологической характеристики персонажа в художественном произведении. Көркем шығармадағы кейіпкердің психологиялық мінездемесінің ерекшеліктері. Көркем шығармадағы кейіпкердің психологиялық мінездемесінің ерекшеліктері. - Lее, Е. V. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматриваются средства создания психологическойхарактеристики героя повести В. Распутина «Живи и помни». Объектом анализа являются тематические поля тех или иных лексем, играющих существенную роль в раскрытии душевного состояния Андрея Гуськова. Особое внимание уделяется семантическим функциям повторов, при помощи которых писательпоказывает деградацию личности, и иррадиации как стилистическойфигуре, придающей повествованию особую эмоциональностьи драматизм.Мақалада Валентин Распутиннің «Живи и помни» («Өмір бойы есінесақта») повесіндегі кейіпкердің психологиялық мінездемесін жасаутәсілдері қарастырылған. Талдаудың нысаны ретінде Андрей Гуськовкейіпкердің ішкі көніл- күйін белгілейтін лексемалардың тақырыптықөрістері анықталган. Сонымен бірге, мақаланың авторы оралутәсілдің семантикалық функцияларына ерекше мән аударып,кейіпкердің ішкі сезімінің нашарланғанын, құлдиланғанын белгілейтінміндеттерін көрсеткен және иррадиация тәсілді стилистикалықфигура ретінде қарастырып, оның ерекшеліктерін атаған.