Қазақ лексикасының парадигматикалық қатынастары: омонимдік қатарлардың ерекшеліктері. Парадигматические отношения казахской лексики: особенности омонимических рядов. - Smagulova, G. N. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Омонимдік қатарлардың әр тілде өзіндік ерекшеліктері бар. Қазақлексикологиясында омонимдер студенттер үшін қиын тақырып емес. Студент қолындағы оқулық мазмұны көп жағдайда білім берудіңсапасын жақсарта алмайды Сондықтан бағдарлама жасау барысындақазақ тіліндегі омонимдер туралы зерттеулерді толық қарастыраотырып, омонимдерге қатысты теориялық мәліметтерді жүйелеп,студенттерге жан-жақты мәліметтер беруге болады. Тілдегі жалпыүрдіс бойынша әр түрлі мағына әр түрлі формада көрінеді. Алайдаомонимия құбылысы бұл қағиданы «бұзады». Омонимдерді жекетұрғанда анықтау мүмкін емес. Оның омонимдік қасиеті тек өйлемде,мәтінде ғана белгілі болады. Қазақ тілінде кейбір көпмағыналы сөздерді омоним деп беретін мысалдар кездеседі. Омонимдердің ішкіқұрылымының күрделі екендігін кез келген омонимдік қатарларданбайқауға болады. Демек омонимдік қатардағы мағыналық ерекшеліктерге басты назар аудару керек. Омонимдердің тек тілдіктабиғатын ғана емес, ұлттық ерекшеліктерін сөз еткенде гомогендіомонимдерді айту керек. Қазақ тіліндегі сөздердің мағыналық дамуының бір көрінісі осы гомогенді омонимдер. Мақалада омонимдерді қытуға байланысты ұсыныстар да сөз етіледі.Омономические ряды в каждом языке имеют своеобразие. При изучении лексикологии современного казахского языка омонимыне создают для студента особых трудностей. Но если в предложенном студенту учебном пособии содержится многоразноречивого материала по данной теме, то это не приводитк качественному усвоению им знаний об омонимах. Поэтому при составлении программы по лексикологии современного казахскогоязыка необходимо систематизировать исследования об омонимахи предложить студентам разнообразный теоретический и практический материал. По общему процессу в языке разные смыслыпроявляются в разных формах. Но явление омономии разрушаетданную концепцию. Невозможно определить отдельные омонимы.Омономические способности проявляются только в предложении.В казахском языке встречаются примеры где некоторые многозначные слова передаются как омонимы. Сложность внутренних конструкций омонимов можно определить по любойомономической конструкции, то есть нужно обращать особое внимание на смысл омономических рядов. Необходимо говоритьне только о языковой природе омонимов, но при определении их национальных особенностей необходимо упомянуть и о гомогенныхомонимах, которые представляют яркий пример развития семантикислов в казахском языке. В статье также говорится о приемах и методах изучения омонимов в учебном курсе.