(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2019)
Мақалада туыстық қарым-қатынастарды зерттеулердің әртүрлі аспектілері талқыланады, атап айтқанда: туыстық жүйенің дамуында қандай себептер орын алды және неге ол адамдар мен қоғам үшін маңызды болды, туыстық қарым-қатынастарды зерттеулерінің жаңа теориялары, инсест-табу, туыстық терминдер және мінез-құлық кодексі. Тарихи дамуы кезінде адамзат қоғамында туыстық қатынастар бірлестікті, ынтымақтастықты және ресурстарға қол жеткізумен байланысты жанжалдар мен шиеленістерді шешуді қамтамасыз ететін күшті механизм болды. Инсестке тыйым салу – бұл дені сау ұрпақты өмірге әкелу, сондай-ақ, салауатты гендік қорды сақтаудың қуатты механизмі болып табылады. Қазіргі кездегі қоғамда болып жатқан өзгерістерге байланысты отбасылар мен туыстық қарым-қатынастарды зерттеудің жаңа концепциялары пайда болуда. Осы мақалада қарастырылатын тағы да бір қызықты тақырып – қазақстандық туыстық аффиналдық жүйесі және ішкі тәртіп кодексі. Қазақтар арасындағы туыстық қатынастар жүйесі өте тармақталған және басқа халықтар үшін, әсіресе неке арқылы туыстық терминдерін және қарым-қатынас заңдылықтарын шетел студенттеріне түсіну қиын. Осыған байланысты лексиканың бұл тобын зерттеу өзекті болып табылады, өйткені қазақ қоғамында туыстық қарымқатынастар әлі де маңызды рөл атқарады және туыстар арасындағы мінез-құлық дәстүрлері айтарлықтай өзгерістерге ұшыраған жоқ.