Языковое планирование в социально-коммуникативном пространстве мегаполиса (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Проекты языкового планирования должны быть направлены на создание и продвижение благоприятных условий для функционального использования языка без какого-либо критического вмешательства, которое замедляет процесс усвоения и развития языка. Мы рассматриваем социально-коммуникативное пространство Лондона с целью выявления национальных особенностей реализации программ языкового планирования. Экспериментальным материалом исследования послужили фотографии различных общественных знаков, рекламныхобъявлений, звуковых объявлений в Лондонском метро, которое считается самым оживленным местом в городе, и по этой причине его социально-коммуникативное пространство представляет большой интерес для социолингвистических исследований. Результаты исследования помогут разработать рекомендации по реализации программ языкового планирования как в Казахстане в целом, так и в городе Астана в частности.Қазіргі Қазақстанның әлеуметтік-коммуникативтік кеңістігі және тілдік жоспарлауы елдің ұлттық құрылысы басталғаннан бастап өзекті мәселеге айналуда. Тілдік жоспарлау жобалары тілдің дамуы мен меңгеру процессін баяулататын сыни кедергілерінсіз тілді функционалды пайдалануына қолайлы жағдай тудыру мен оны ілгерібастыру әркетіне бағытталу керек. Тілді жоспарлау бағдарламаларын жүзеге асырудағы ұлттық ерекшеліктерін анықтау мақсатында біз назарымызды Лондонның әлеуметтік-коммуникативтік кеңістігіне аудардық. Әлеуметтік-коммуникативтік кеңістігі қоғамдық белгілер, газет, жулналдар, жарнамалар, кітаптар, электронды кітаптар, дыбысты хабарладнырулар мен Ғаламтордан тұратын біртұтас құбылыс ретінде қарастырылады. Зерттеу нәтижелері бүкіл Қазақстан аумағында, соның ішінде Астана қаласында тілді жоспарлау бағдарламаларын жүзеге асыру жөніндегі ұсыныстарды жасап шығаруға көмектеседі. Зерттеудің сынақ материалдары ретінде көрсетілген түрлі қоғамдық белгілердің суреттері, жарнамалық хабарландырулар, дыбысты хабарландырулар қала хал-қының ең көп шоғырланған жері болып табылатын Лондон метросында жасалды, және де осы себепке байланысты оның әлеуметтік-коммуникативтік кеңістігі социолингвистикалық зерттеулер үшін үлкен қызығушылық тудыруда.