Ethno-cultural values in modern Kazakh stories (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2019)
Мақалада қазіргі қазақ әңгімелерінің даму сипаты, тақырыптық-идеялық бағыты мен түрліізденіс мәселесі сөз болады. Қазақстан егемендігін алғаннан кейін Қазақ әдебиетіне көп көңілбөлінді. Жаһандану аясында қазақ әдебиетін тереңірек зерттеу үшін біріншіден тәуелсіздікалғанға дейінгі көркем шығармаларды сыни тұрғыда зерттеу, сонымен қатар әлемдік әдебиетпенсалыстыру керек. Тәуелсіздіктен кейінгі қазақ әңгімелерінің тақырыптық, стильдік, көркемдікәдіс тұрғысынан жаңаруы мен авторлық шешім, адам тағдырының бейнелену жаңашылдығыМ.Мағауин, Қ. Жұмаділов, Т. Шапай шығармашылығы негізінде талданады. Тәуелсіздік алғаннанкейінгі жылдары жарық көрген шығармалар нысанға алынып, зерттелді. Постмодернизмніңәдебиетпен бірге қатарласа отырып үндесу мәдениеті жанрлық дүниелердің бірқалыптыболуына әкелетіндігі, ұлттық-генетикалық және кірме жанрлардың типологиялық біртектілігінанықтайтындығы сараланды. Зерттеу нәтижелері қазіргі қазақ әдебиетінің даму үдерісін,құрылымдық ерекшеліктерін анықтайды. Мақалада шығарманың көркемдік табиғатын зерделеугеүлкен мән берілгеніне қарамастан, шығарма авторының дүниетанымы бүкіл қазаққа ғана емес,жалпы адамзаттық мұра құндылықтарына сай келетіні маңызды және құнды. Жазушылардыңөмірлік дәстүрге негізделген шынайы өнері жаңару қабілетін көрсетеді. Көркем әңгімелер жүйесіөзара әртүрлі күрделі жүйелердің әрекеттесу процесінде қалыптасады. Мақалада тарихи жәнекөркемдік шындық мәселелері мен мәдени, фольклорлық дәстүрлер мен әдебиет сабақтастығытүсіндіріледі