(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Цикл Б. Кенжеева «Послания. Монреаль 1889» состоит из 12 стихотворений. Они обращены к 12 реальным людям и обладают общностью построения. В каждом послании имеются факты биографии адресатов, из которых можно узнать о том, где и как они живут, чем занимаются. Это люди, близкие Кенжееву по духу, взглядам, поэтому он искренен и ведет с ними откровенный разговор на самые разные темы. Послания имеют широкий интонационный диапазон: от легкой иронии до глубокого лиризма, в них наблюдаются элементы повествовательности и философских размышлений. Послания дают поэту возможность эстетического осмысления таких важных для него понятий, как поэзия и судьба, дружба и творчество, история и родина, человек и мир. Б. Кенжеевтің «Жолдаулар. Монреаль 1889» топтамасы 12 өлеңнен құрылған. Олар шынайы 12 адамға арналған және олардың құрылысы бірдей. Әрбір жолдауда хат алып жатқан адамның өмірбаянынан деректер бар, олардың қайда, қалай тұрып жатқанын, немен айналысатынын білуге болады. Бұл адамдар Кенжеевке рухымен, көзқарасымен жақын, сол себепті ақын шынайылықпен алуан-алуан тақырыптарға ашық сөйлеседі. Жолдаулардың екпіні кең: жеңіл кекесіннен терең сыршылдыққа дейін одан баяндаушылық пен философиялық толғаныстың элементтері байқалады. Жолдаулар ақынға поэзия және тағдыр, достық және шығармашылық, тарих және туған жер, адам және әлем сияқты маңызды ұғымдардың эстетикалық мәнін түсінуге мүмкіндік береді.