(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада әлем әдебиетінің классигі Мұхтар Әуезовтің «Абай жолы» роман-эпопеясының орыс тіліне аударылу мәселесі қарастырылады. Аудармашылардың ұлттық колоритті аудару тәсілдерінің қандай деңгейде қолданылғаны, аудармашының классикалық шығарманы меңгеру мүмкіндігін саралай келіп, аударманың орындалу ерекшелігі туралы айтылады. Ұлт санасы және мәдениетімен тығыз байланыстағы реалий сөздер, жалқы есімдер, мақал-мәтелдер мен тұрақты сөз тіркестері секілді тіл құбылыстарының, роман-эпопеядағы көшпенділер мәдениеті, салт-дәстүрлері сөз етілген тұстардың орыс тіліне аудару кезінде қалыпты дәрежеде орын алған мәселелермен қатар, аударма сапасына кері әсерін тигізген факторлар сараланады. Статья посвещена проблемам перевода реалии в романе-эпопеи «Путь Абая» М. Ауэзова, дается сравнительный анализ исходного и переводного текста. Характеризуется уровень применение национального колорита в переводах классических произведений. Раскрываются возможности усвоение художественных текстов и особенности приема передач национального колорита. Описываются виды передачи реалий с казахского на русский язык. Таким образом, в статье подняты проблемы перевода романа «Путь Абая» на русский язык, а также сделаны некоторые теоретические выводы.