(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В данной статье рассматривается краткая история возникновения термина «полилог» в сравнении с терминами «монолог» и «диалог». Автор представляет различные подходы к изучению полилога как особой формы речевого взаимодействия отечественных и зарубежных ученых: с позиции литературоведения, фонетики, семантики, прагматики, психолингвистики. Автор также указывает на неразработанность проблемы полилога, несмотря на его широкое распространение в последнее время; выделяет общие и дифференциальные признаки полилога и диалога на примерах исследований диалога и полилога разными учеными и лингвистами. Полилог является многосторонней формой речевого общения, отличительными признаками которой считаются широкий спектр коммуникативных ролей участников полилога, непредсказуемость реплик, кроме того, при изучении полилогической речи важно учитывать экстралингвистические факторы. Берілген мақалада «монолог» және «диалог» терминдерінің салыстыруында «полилог» терминінің пайда болуының қысқаша тарихы қарастырылады. Автор шетелдік және отандық ғалымдардың сөйлеу қарым-қатынастарының ерекше формасы ретінде полилогты зерттеуінде әртүрлі амалдарын ұсынады: әдебиеттану, фонетика, семантика, прагматика және психолингвистика тұрғысынан. Сонымен қатар, автор соңғы кездері полилогтың кең таралуына қарамастан, мәселесінің толық жетілдірілмегендігіне тоқталады; әртүрлі ғалымдар мен лингвистердің диалогпен полилогтың зерттелуіндегі мысалдарда полилог пен диалогтың жалпы және дифференциалды белгілерін айқындайды. Полилог полилогтағы қатысушылардың коммуникативтік рөлдерінің кең спектрімен, болжалмайтын қақпақылдаулармен ерекшеленетін белгілері бар сөйлеу қарым-қатынасының жан-жақты түрі болып табылады, сондай-ақ, полилогты сөйлеуді зерттеуде экстралингвистикалық факторларды ескеру қажет.