(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Одно из сложных направлений переводческой науки – художественное произведение. Авторы данной статьи сравнивают теории о переводе на русском и казахском языках и определяют присущие переводчику функции. Статья основывается на литературном наследии великих казахских просветителей, которые внесли огромный вклад в развитие переводческой науки:Ы. Алтынсарина, А. Кунанбаева. В начале ХХ века С. Торайгыров, М. Сералин, С. Донентаев также внесли большой вклад в развитие переводоведения. В основной части статьи были рассмотрены основные проблемы переводоведения, особенности передачи национальной и культурной особенностей оригинала на другой язык. Целью перевода является доведение до читателя значения оригинального текста и выбор правильного направления для изучения других языков. Когда значение оригинала сохраняется, то это произведение становится духовной ценностью того народа, на язык которого был переведен оригинал. Аударматану ғылымының күрделі салаларының бірі – көркем шығарманы аудару. Мақалада автор орыс және қазақ аударматану ғылымын салыстыра келе,аудармашыға тән ерекшеліктерді саралайды. Қазақ аударматану ғылымына үлкен үлес қосқан ұлы ағартушылар Ы.Алтынсарин, А.Құнанбаевтың әдеби мұраларына тоқталады. ХХ ғасырдың алғашқы жартысында аударматану саласына үлес қосқан С.Торайғыров, М.Сералин, С.Дөнентаев, С.Көбеев шығармаларын мысал ретінде алады. Мақаланың негізгі бөлімінде аудармаға қойылатын талаптар, түпнұсқадағы ұлттық мәдени ерекшеліктерді аударылып отырған тілге қалай жеткізу тиімді екеніне талдау жасалынады. Аударма арқылы оқырманды түпнұсқаға жақындатады, соның нәтижесінде басқа ұлт тілін оқып, үйренуге көмектеседі, бағыт беретіндігі баяндалады. Аудармашы шығармашылық қатынасты қалыптастырушы, мәдениетті жалғастырушы деп есептеп, түпнұсқаның шығармашылық ұзақ өмір сүруі оның идеялық және көркемдік құндылығына назар аудартады. Аударма шығармасының осы құндылығы сақталғанда ғана ол өзге халықтың рухани жемісіне айналады деген қорытынды жасайды.