(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В современной антропоцентрической парадигме лингвистики основное внимание исследователей направлено на раскрытие сущности когнитивной и коммуникативной функций. Языковая картина мира есть результат концептуализации и категоризации познанной человеком окружающей реальности. Она находит своё отражение в понятийных категориях, семантических категориях, в таких как темпоральность, локальность, модальность, каузальность и др. Функционально-семантическая категория каузальности является объектом лингвистического исследования на протяжении многих лет. Данная статья посвящена анализу причинно - следственных отношений, выраженных в простом предложении в немецком языке. В статье рассматриваются также различные семантические оттенки каузальности, эксплицируемые предложными конструкциями. Берілген бұл мақала неміс тіліндегі себеп-салдарлық қарым-қатынасты білдіретін сөз тіркесінің талдауына арналған. Сонымен қатар мақалада сөз тіркесінің əртүрлі себеп-салдарлық əртүрлі семантикалық реңкі қаралған. Неміс тіліндегі жай сөйлемде себеп-салдар қарым-қатынасты білдіру əдісі ретінде морофологиялық тəсілдер, лексикалар, күрделі сөздер, көмектес септік конструкциялары қолданылады. Ішкі каузалдық байланыс яғни ішкі эмоциялық күй, адамның психологиялық іс-əрекеті субстантивтік жəне адъективтік композиттер арқылы білдіреді. Бұл жұмыста жай сөйлемдегі олардың функционалдық ерекшелігі мен себептiлiктiң санатын өрнектеу құралын айқындауға əрекет жасалды. Пəндік сипаттағы себептілік байланыс von жалғауымен тiркескен қиын сөздерді бiлдiредi. Логикалық сипаттағы себептілік байланыс лексемалардың көмегiмен субстантивация жəне адъектив композиттерiмен aus, vor, wegen, aufgrund жалғауы бар сөз тiркестерiмен беріледі.