(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Бұл мақалада намыс семиотикалық концепт ретінде қарастырылады. Осы концепт туралы талқылаулар адам психологиясын оқып үйрену, философиялық (пәлсапалық) ілімдерде бақыт сыйлаушылар, мәдениеттің адамгершілік аспектілерінде, адамның әлемде өмір сүру мәселелеріне байланысты еңбектерде баяндалған. Намыс концептісін лингвистикалық тұрғыда қарастыру – бізге сөз формаларының әртүрлілігін және концепт семантикасының маңызды вариациясын міндеттейді, сонымен қатар намыс концептінің белгілері мен моделін ашып көрсетеді. Арақатынасты оқып үйрену сөздік дефиницияны, семемаларды, оларды жинақтауды талдау негізінде айқындалған тілдегі табылған бейнелер, ұлттық концептосфераның, ұлттық мәдениеттің көрінісінің бірлігі ретінде сөз де ғана емес, концептіні модельдеуге мүмкіндік береді. Мақалада намыс концепті (dignity) ағылшын лингвомәдениетінің негізінде қарастырылған. Концептінің семантикалық өрісі, негізгі белгілері анықталып, берілген концептінің ұлттық – мәдени және арнаулы ерекшеліктері көрсетілген.