(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Берілген мақаланың зерттеу объектісі ретінде қазақстандық және орыс жазушысы М.Б. Земсковтың шығармашылығы қарастырылады. Оның туындыларының негізінде қала тұрғындарының өзара жақындасып, алшақтауы үлгісінде образдары қарастырылады. ХХ ғасырдағы орыс әдебиетінің «қалалық проза» қайнар көздері, дәстүрлері және өкілдері анықталады. Берілген бағыт шеңберінде берілген бағыт мәселелерінің жиынтығы, қаланы және оның тұрғындарының кейіптерін бейнелеу ерекшеліктері жинақталады. Мақалада жүргізілетін сараптама негізінде М. Земсков бейнелеген қала – өмір сүру қарекеттері әр түрлі адамдарға толы әлеуметтік-мәдени құрылым болып келіп, жазушы қаланың барлық тұрғындарының кейіптерін өзара байланыстырған деген ой қалыптасады. Оның туындыларының бас кейіпкерлері – тұтыну қоғамында өмір сүруге бейімделіп жатқан зиялылар өкілдері болып келеді. Кереғарлық әдісінің функциялары жан-жақты қарастырылды. Нәтижесінде кеіпкерлердің «ішкі» кеңістіктері әрекеттесіп, қаланың «сыртқы» кеңістігімен және оның агрессивті әсерімен желі қалыптастырушы рөлді ойнайтын кереғарлық әдісі арқылы салыстырыластыны туралы қорытынды жасалды.