(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мәдениетаралық коммуникацияның ең маңызды компоненттерінің бірі ретінде адамдар арасындағы бейвербалды амалдар мәселесі болып табылады. Қарым-қатынас үдерісіндегі бейвербалды аспект ақпарат берудегі маңыздылығына қарамастан көбінесе адам назарынан тыс қалып отырады. Әртүрлі дене қимылдары мен ишараттардың ерекше таптамасы ретінде тағзым ету, тәжім ету ишараттары қарастырылады. Тағзым ету ишараттарда өзіндік мәдени-ұлттық, мағыналық және орындалу ерекшеліктері, арнайы ақпараттық маңыздылығы болады. Мақалада қазақ ұлттық бейвербалды амалдарының бірі тағзым ету ишараты қарастырылады. Қазақ ұлттық тағзым ету ишараты дәстүрлі қоғамның моральдық-адамгершілік қарым-қатынас жүйесіне бағынады, атап айтқанда жасы үлкенді сыйлау, қонақжайлылық, төзімділік пен мейірімділік сияқты қазақ этикетінің қағидаларына негізделеді.