(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Әртістіктің мәні көпшілікке әсер ете білуде, өзінің орындауымен адамды «еліктіріп» әкете білу қабілетінде. Бірінші орынға музыкалық шығарманы терең түсіне білу қабілеті ғана емес, тыңдаушыларды өзінің щығармашылық еркіне бағындыра алу қабілеті, яғни «әртістік магнетизм» шығады. Жеке сүйкімділік, тыңдаушыны музыкаға елікті¬ ре алушылық қабілет те маңызды. Әртістілік эстрадада уақытты екі жақты сезе білу шеберлігін қамтиды. Бұл алда болатын оқиғаны ал¬ дын ала сезе білу, болжай білушілік. Сонымен қатар бұл сана бағыт¬ тылығынан, музыкалық ойдың жалпы қозғалысына ерік берушіліктен көрінетін шынайы сәттерді бастан кешу. Әртістік орындаушылық ерекшелігі музыканттың ден қоятын ойлары мен сезімдері алдын ала, оның музыкалық бейнеге жаттығу үрдісінде музыкалық ойланып, се¬ зілуі қажеттігінде жатыр. Олар орындалып жатырған кейіп энерге¬ тикасының мәніне айналуы керек. Ал сахнада өз ойларыңды жүзеге асыру үшін байсалдылық пен сабырлылық қажет.