(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мақалада антропоцентризм бағыты, оның ғылым салаларында, әсіресе лингвистика ғылымында қолданылу мәселесі қарастырылып, тілді адам болмысымен өзара бірлікте қарастырудағы ғалымдардың пікірлері мен ұстанымдары туралы сөз болады. Антропоцентристік ғылыми бағытта адам және оған қатысты мәселелер, яғни қоғам, та биғат, мәдениет, таным өзара сабақтастықта қарастырылады. Қазіргі тіл білімінің теориялық-танымдық зерттеу парадигмасының бағытын тілдік жүйенің дәстүрлі зерттеулерімен сабақтастырып, уақыт сұра нысына сай антропоцентристік бағыттағы күрделі де кешенді зертеу лерді жүргізу бүгінгі күннің басты талабы екендігі баса көрсетіледі. Сонымен қатар, мақалада адами факторлар мен ұлттық құндылық тарға ерекше мән беріліп, қазақ халқының өзіне тән табиғатын, та ным-түсінігін, бүкіл мәдени болмысын танытатын этномәдени және этнотанымдық бірліктер туралы мәліметтер беріледі.