(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мақалада А.И. Солженицын шығармалары негізінде тұлға мә селесінің адамгершілік-философиялық контексті қарастырылады. Атақты орыс және қытай ойшылдарының адамгершілік ұстанымда ры мен философиялқ теорияларының арасындағы байланыс анық талады, орыс мәдениеті мен оның бастауларындағы тұлға танымы ның қалыптасу генезисі орнатылады. Жазушының философиялық көзқарастары үшін тұрақтылық және өзін-өзі шектей білу сияқты адамгершілік деңгейлердің маңыздылығы бекітіледі, оның көркем мінеземен танымының негіздері анықталады. Автордың жеке өмір лік және рухани тәжірибесімен, қоғамдағы суретшінің ролін түсіну мен байланысты авторлық ұстанымының өзгешелігі анықталады. А. Солженицынның «шағын прозасындағы» кейіпкерлер жүйесін сарап тау нәтижиесі олардың орыс менталитетіне тән өмір сүру архетипіне жақын екенін анықтауға мүмкіндік берді, сонымен қатар, көне орыс әдебиеті шығармаларына тән, басты кейіпкерлер бейнесін суреттеу дегі қарама-қарсылық амалдары да айқын көрініп отыр. Жазушы шы ғармашылығы контекстінің орыс және қытай философиялық ойлары на жақын болуы А. Солженицынның адамгершілік ұстанымдарының ұлттық және өнегелі-дүниетанымдылықпен шектеліп қоймай, жалпы адамзаттық сипатта екенін көрсетеді.