(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мақалада публицистикастилінде қолданатын прецеденттiк мәтіндер қарастырылған. Прецеденттiк мәтіндер әр қауымдастықтың мәдени ерекшеліктерін, барлық қоғамға белгілі білімдерді білдіреді, мәтінге экспрессияның, бағалаудың түстерін енгізеді, оқырманның қызығушылығын ынталандырады. Әдебиет, тіл, кинематография, тарих, саясат прецеденттiк мәтіндердiң көзі болып табылады. Олардың пайдалану тиімділігі танымдылық ерекшеліктерінде негізіделген деп айтылған. Бүгінгі ақпарат құралдарында, сондай-ақ тақырыптарда және журналистік мәтін ішінде прецеденттiк феномендер кеңінен пайдалану себептері анықталған. Прецеденттiк мәтіндердің тақырып ретiнде пайдалануы себептері мен сипаттамаларына ерекше назар аударылған. Қолданатын прецеденттiк мәтіндердің қиындығы және түрлі атқаратын қызметтері белгіленеді. Газет тілінде прецеденттiк мәтіндердің құрылымдық және семантикалық өзгерістердің мысалдары келтiрiлген.