(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2018)
Мақалада қазақ тіліндегі қарым-қатынастың бейвербалды компоненттері қарастырылады. Адамдардың әр түрлі өмірлік жағдайлардағы бейнелі қимылдардың ұзақ мерзімді бақылау негізінде, арнайы және көркем әдебиетті талдау нәтижесінде қазақ тіліндегі ең кең тараған және жиі қолданылатын ым-ишаралардың қорына енетін бейнелі қимыл-қозғалыстардың әліппесі жасалған. Сонымен қатар, оларды жүйелеуге талпыныс жасалған. А.В. Филиппов, Н.В. Глаголев, А.В. Галичевтердің тәжірибесіне сүйеніп бір классификация шеңберінде әр түрлі параметрлер біріктірілді, себебі мұндай түрдегі жүйелеу қазақ тілінің кинесикалық жүйесін анағұрлым толық әрі жан-жақты бейнелейді.