(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2018)
Мақала Сәбит Мұқанов еңбегіндегі «Жасауыл қырған» жырының нұсқасы мен оның Кенесары көтерілісінің тарихына қатысына құрылған. Бұл авторға, біріншіден, зерттеліп отырған тақырыпты жан-жақты қамту үшін, екіншіден, орын алған оқиғаға сол кезеңдегі саяси ахуалдың ықпал-әсерін нақтылай түсу үшін керек болған. Ізденуші Рахманқұл Бердібаев, Есмағамбет Ысмайылов, Ермұқан Бекмаханов, Жұмат Тілепов сынды ғалымдардың еңбектеріне, сирек кездесетін мұрағат құжаттарына сүйене отырып, жырда бедерленген оқиғалардың тарихта анық болғандығын көрсетеді. Мақала авторы Мәшһүр-Жүсіп Көпеев жинаған фольклорлық үлгілер мен Омар Шипиннің «Жеті батырдың тарихы» атты қолжазба мұрасын да ретімен пайдаланған. Мұнда қазақ тарихи жырларының жанрлық мәселелері жайында да сөз болады.