(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2018)
Бұл мақалада құзыреттілік ыңғайға сай келетін жаңа маман үлгісі қарастырылуда. Әлемдегі танымал келетін тиімді, келешегі бар және нәтижелі ыңғайлардың бірі ол құзыреттілік ыңғайы болып танылған. Бүгінгі таңда құзыреттілік ыңғай негізінде білімді жаңғырту белсенді түрде талқылануда. Оның ішінде оқытудың білім мазмұнын төмендетпейтін, білім беру құрылымынан объективті білім жоғалып кетпейтін, дегенімен бағынышты болатын, алға қойылған мақсаттарға қол жеткізуді қамтамасыз ететін негізгі функцияларды, әлеуметтік рөлдерді, құзыреттерді жүзеге асыратын өмірлік проблемаларды шешуде тұтас тәжірибені көздейтін болады. Қоғамның заманауи, белсенді дамып келе жатқан, әлеуметтік-экономикалық шындықтары білім жүйесінің практикалық және тұлғалық бағдар саласында жоғарылауының қажеттілігі туындауы біздің сипатымыздағы құзыреттілік ыңғайы негізінде жаңа маман қажеттілігінің жоғарылауын айғақтайды. Ұлттық білім жүйесінің жаңғыруының сәттілігі бұндай маман үлгісінің еліміздегі жоғары оқу орындарындағы белсенді мамандандырылған – педагогикалық оқытушыпрактиктердің қызметіне енуіне байланысты болып табылады.