(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2019)
Мақалада профессор Ж. Дәдебайдың «ТарихиРашидидің әдебиэстетикалық мәні» және «Көне түркі әдеби ескерткіштерінің көркемдік жүйесіндегі жанр түзуші факторлар» атты әдебиеттанулық зерттеулерінде, автордың пікірі бойынша, белгілі әдеби жәдігерлер тұңғыш рет әдебитеориялық талдауға түскен. Әдебиеттанушы Ж. Дәдебай бұл зерттеулерге канондық әдеби мәтіндерді құрылымдық талдау жасаған. Осының негізінде бұл мәтіндер тұңғыш рет текстологиялық талдауға негіз болған: мәтіндегі автор мен авторлық ұстаным, бас кейіпкерлермен қатар мәтіндердің көркемдік және тарихи негіздері айқындалған.