(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2019)
Бұл мақалада қазақ афоризмдерінің көркемдік, стильдік ерекшеліктері қарастырылады. Мұнда қазақ афоризмдерінің тектес жанрлары болған мақалмәтел, шешендік сөздер, ғақылиялар, бататілектермен жанрлық, көркемдік жақтағы ұқсас қасиеттері сөз етіледі. Сондайақ, қазақ афоризмдеріндегі стилистикалық тәсілдердің қолданысы айтылып, нақты мысалдар арқылы талдау жасалады. Әсіресе қазақ афоризмдерінде жиі қолданатын теңеу, ауыстыру, кейіптеу, айқындауыш, символ, шендестіру, әсірелеу сияқты көріктеудің әр алуан түрлерінің қолдану ерекшеліктері нақты мысалдар арқылы түсіндіріледі. Көркем әдебиеттегі афоризмдердің қолданысы – тілдің жандылығын, айшықтығын арттырып қана қоймайды, сонымен қатар, тілдің лексикалық қорының баюына мүмкіндік жол ашады. Бұл жағынан келгенде, қазақ афоризмдерінің тіл лексикасын байытуда көрнекті ерекшелікке ие екендігі бұл мақалада баса айтылады. Сондайақ, қазақ әдебиетінде қазірге дейін қазақ афоризмдерінің теориялық мәселелерінің жанжақты кешенді зерттелмегені ескеріле отырып, бұл мақалада қазақ афоризмдерінің көркемдікстильдік сипаты мен ерекшеліктері айқындалады.