(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2019)
Мақала «Мәңгілік Ел» лингвомәдени тұжырымының тілдік репрезентациясына және оның Қазақстан бұқаралық ақпарат құралдарының орыс тіліндегі дискурсындағы қоғамдық сананы жаңғыртудағы ықпалына арналған. Қазақстанның қазіргі заманғы бұқаралық ақпарат құралдары жаңа саяси тұжырымдар жүйесін енгізуге бағытталған, олардың біреуі «Мәңгілік Ел». Бұл тұжырым репрезентациясының негізінде тілдік әсер ету әдістері қарастырылады, атап айтқанда: «материалдық тренділік», «резонансты құру», «алдауыш таңдау», жеңілдету, семантикалық манипуляция, «тарихи фактілерге сілтеме», «сараптамашының пікірі» және т.б. Мақаланың авторлары манипуляциялық әсердің жаңа әдістерін айқындайды, олар: «Өзін-өзі жауапкершілік сезімін нығайту» риторикалық құрылғы немесе бейнелеп айтқанда «Біз болмасақ, онда кім?» және «Екі тілдік қайталанудың әсері» әдісі. Манипуляциялық әсер етудің тілдік құралдарының диапазоны әр түрлі, лексикалық бірліктерден бастап синтаксистік түрлеріне дейін. Қазақстанның бұқаралық ақпарат құралдарының дискурсындағы «Мәңгілік Ел» тұжырымының репрезентациясын лингвокогнитивтiк талдаудың негiзiнде жұмыста оның қоғамдық сананы жаңғыртуға мүмкiндiк беретiн іргелігі туралы ықпал ету күшi ретінде қорытынды жасалады.