(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2019)
Бұл мақалада қазақ әдебиетіндегі тарихи шығармалардың, ондағы тарихи кейіпкерлердің, сондай-ақ көркем шығармаларда кездесетін тарихи оқиғалардың қоғамдағы маңызы, қазіргі кезеңдегі орны туралы айтылған. Қазақ жазушылары шығармаларына тарихи қолтаңба, тарихи форма бере отырып, қазақ халқының дәстүрлері мен тарихи санасының жоғалмауын көздегені анық. Шығармалардағы тарихи кейіпкерлері арқылы, олардың сипаттамасы, іс-әрекеттері арқылы оқырмандарға жақсы мен жаманның арасын жіктеп, өз дәуірлерінің батырларын, олардың ерліктерін сипаттай келе жас ұрпақты елдікке, ерлікке баули түседі. Мақалада көптеген шығармалар қамтылып, кейбіріне шағын тақырыптық талдау жасалған. Нақтырақ айтсақ, мақалада 20 және 21 ғасырларда жарыққа шыққан қазақ жазушыларының тарихи романдары қамтылып, жаңа заман әдебиетіндегі өзгерістер мен жаңа бағыттар жайлы сөз қозғалған.