(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2019)
Бұл мақалада білім алушылардың зияткерлік белсенділігін дамытудың жетекші нысандарының бірі ретінде студент-филологтардың өзіндік жұмысын ұйымдастыру қарастырылады. Білім берудің қазіргі стандарттары бойынша оқыту процесінде студенттердің өзіндік жұмысына үлкен орын беріледі, сондықтан білімді игеру мониторингінің аталған нысаны үшін оқытушы міндеттерді мұқият әзірлеп, бақылауы тиіс. Осыған байланысты ақпаратты өңдеудің өзіндік таксономиясы ретінде бас миының функциялары мен Блум педагогикалық таксономиясы, сондайақ оқытушылар оқу процесінде табысты пайдаланатын оның жаңартылған нұсқасы арасындағы байланыс ашылады. Мақалада құрылымдық талдау мен концепттерді лингвистикалық зерттеу әдістеріне қысқаша шолу беріледі. “Жан” концепті қарастырылады. Оның негізгі сипаттамалары анықталады. Жан концепті динамикалық тұжырымдама болып табылатыны және орыс халқының тілдік, христиан, ғылыми және ұлттық түсініктерін бейнелейтіндігі дәлелденеді. Әлемнің тілдік тұжырымдамасы құралы ретінде әрекет ететін «жан» лексемасымен фразеологиялық бірліктері зерттелуде. Тұжырымдамаларды зерттеу бір халықтың да, жалпы адамзаттың да мәдениетін түсінуі үшін үлкен маңызға ие. Концептті зерттеу әдістемесі бес негізгі кезеңнен тұрады, осы арқылы студенттердің зияткерлік белсенділігін ынталандырып, дамыта отырып, қарапайымнан күрделіге қарай міндеттерді иерархиялық орындауға ықпал етеді.