(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматриваются проблемы полиязычного образования на современном этапе. Обретение Казахстаном суверенитета многое изменило в жизни казахстанцев. Развиваясь в полном соответствии с долгосрочной Стратегией “Казахстан-2050”, Республика Казахстан стала узнаваемым и признаваемым в мире государством. Взяв курс на интеграцию в мировое образовательное пространство, наша страна поставила своей целью сделать казахстанское образование качественным и конкурентоспособным. От того, каких специалистов выпускают наши вузы, зависит будущее всего Казахстана, ибо, по словам Главы государства РК, “страна, не умеющая развивать знания, в ХХI веке обречена на провал”. Советом Европы выделено пять базовых компетенций, необходимых сегодня любому специалисту. Среди них - умение устно и письменно общаться, что предполагает владение несколькими языками. Обучение в нашей стране казахскому языку, имеющему статус государственного, русскому как языку межнационального общения, а также одному из иностранных - одна из стратегических задач развития образования в Казахстане. Мақалада қазіргі кездегі көптілді білім берудің мәселелері қарастырылды. Қазақстанның егемендік алуы ел өміріне көп өзгеріс әкелді. “Қазақстан жолы – 2050” ұзақ мерзімді стратегиясымен толық сәйкестікте дами отырып, Қазақстан Республикасы әлемдегі танымал және ел мойындаған мемлекетке айналды. Әлемдік білім беру кеңістігіне кірігуге бағыт ала отырып, біздің еліміз қазақстандық білім беруді сапалы және бәсекеге қабілетті етуді өзіне мақсат етіп қойды. Біздің жоғары оқу орындарымыз қандай маман дайындағандығына бүкіл Қазақстанның болашағы тәуелді, өйткені ҚР мемлекеті Елбасының сөзі бойынша, “білімін дамыта алмайтын ел ХХІ ғасырда құлдырауға ұшырайды”. Еуропа кеңесімен бүгінгі күні кез келген маманға қажетті бес негізгі құзыреттілік анықталған. Олардың ішінде бірнеше тілдерді игеруді қажет ететін ауызша және жазбаша сөйлей білу де бар. Біздің елімізде мемлекеттік мәртебесі бар қазақ тіліне, ұлтаралық байланыс тілі ретінде орыс тіліне, сонымен қатар бір шетел тіліне үйрету – Қазақстандағы білім беруді дамытудың стратегиялық міндеттерінің бірі.