(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В данной статье рассматриваются и раскрываются особенности шахматной терминологической системы. Огромная популярность спорта, его бурное развитие и вовлечение в спортивное движение большого числа не только участников соревнований, но и болельщиков проявились в активном использовании спортивных, шахматных, в частности, терминов в прямом номинативном значении и в виде метафорически переосмысленных единиц. Многообразие шахматных терминов дает неисчерпаемые возможности для упо- требления их в различных ситуациях общения и особенно ценно для журналистов как богатый источник новых средств воздействия на читателей, ярких образов и удачных сравнений. Бұл мақалада шахмат терминологиясының ерекшеліктерінің мәселесі қарастырылған. Спорт – көптеген жарысқа қатысушылар мен жанкүйерлері өте жылдам дамып келе жатқан сала. Сол себептен спорттың, оның ішінде шахмат саласының терминдері белсенді қолданысқа еніп жатыр. Шахмат терминдері тура номинативті (атауыштық) мағынада және ауыс-палы метафоралық бірлік ретінде сөздік қордың аясын кеңейтуде. Шахмат терминдерінің көпмағыналығы әртүрлі қарым-қатынас кезінде қолданысқа түсуге зор мүмкіндік береді. Әсіресе журналистер үшін оқырманға ерекше әсер етуде пайдаланылатын жаңа сөз қолданымның бай қайнаркөзі болып табылады.