(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2020)
Мақалада қазақстандық медиа-дискурстың тұжырымдамалық кеңістігіне талдау берілген. Осы лингвистикалық зерттеуде танымдық, дискурсивті-аналитикалық, әлеуметтік, тарихи және саяси ғылыми теориялар бір-бірін толықтырады, түсіндіруші күшке ие. Билік, идеология және тарих ұғымдары дискурстық сыни талдау теориясы аясында Қазақстан дискурсының негізгі тұжырымдамалары ретінде анықталған. Концептуалды кеңістіктің, дискурстың және сәйкестіліктің арақатынасы мәселелерін зерттеудің зерттеу парадигмасы семиотикалық теория шеңберіндегі жұмыста ұсынылған: коммуникациялық процестерден мәтіндер ұрпағы. Бұл жұмыста психолингвистикалық әдістер ана тілдерінің ассоциативті-вербальды желісіндегі тұжырымдамалық кеңістікті мазмұнды толтыруды ашты. Зерттеуде анықталған сананың архаизациясы – бұл танымал болған өткен туралы білім мен идеяларға сүйене отырып, ескіні қалпына келтіру ретінде ескіге қайта оралу емес. Бұл ассоциативті өрістерде көрсетілген бұқаралық сананың үлгілерін орыс және қазақ тілдеріндегі бірдей ынталандырушы сөздерге сілтеме жасау кезінде анықталады. Жұмыстың жаңалығы, танымдық теориялардың постулаттары сыни дискурстық талдаудың жетістіктерімен расталатын талдаудың материалдық және әдіснамалық әдісімен анықталады. Жұмыстың негізгі нәтижелері – медиалық кеңістіктің когнитивті стратегиялары. Шығармада кеңестік кезеңдегі қазіргі кездегі қазақ тілді және орыс тілді дискурсының жүйелік құраушы бөлігі ретінде әрекет етіп келе жатқаны дәлелденді. Үш ерекше жоба: еуразиялық, түркітілді және либералды – бұл бүкіл Қазақстан қоғамының саяси, әлеуметтік және мәдени шекаралары мен артықшылықтарын айқындайтын, нәтижесінде және дискурстық практика. Жобалардың өзіндік тарихи өткені бар, нақты саясатты анықтайды және олардың медиалық көрінісін табады.