(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2020)
Лингвистикалық болымсыздық категориясы көптеген лингвистикалық категориялардың арасында ерекше орын алады. Ол өзіне сәйкес категорияны толық көрсете отырып, тілдің ойлау және объективті шындықпен өзара байланысын көрсете отырып, құрылымдық-семантикалық және коммуникативті-прагматикалық зерттеуді, сондай-ақ әртүрлі жүйелік тіл материалдары негізінде салыстырмалы түрде оқытуды талап етеді, сондықтан бұл мәселе лингвистикадағы маңызды міндеттердің бірі болып табылады. Лингвистикада болымсыздық категориясының кең зерттелгеніне қарамастан, бұл мәселе қазіргі заманғы лингвистикалық теориялар тұрғысынан өзекті болып отыр. Сондықтан, әртүрлі жүйелі тілдердің материалдары негізінде болымсыздық категориясын салыстырмалы зерттеу өте маңызды. Болымсыздық категориясын терістеу элементтері күрделі семантикалық және функционалдық-прагматикалық жағдайларда іске асырылады. Логика категориясын құрылымдық-семантикалық және коммуникативтік- прагматикалық категориясына қатысты тілдік бірліктерді зерттеу қажет. Мақалада қазіргі заманғы ағылшын тіліндегі болымсыздық категориясының жұмыс қағидаттары туралы айтылады және салыстырмалы түрде әзірбайжан және ағылшын тілдерінде болымсыздық категориясы көрсетіледі. Болымсыздық категориясының зерттелуі қазіргі тіл білімінде маңызды проблемалардың бірі болып отыр. Бұл категорияның басты қызметі тілдік қарым-қатынасты тиімділігін көтеру. Ағылшын тілін үйренушілер осы мәселемен жиі кездеседі, себебі ең бастысы осы болымсыздық формасын мәтіннен табу болып табылады. Бұдан басқа тіл үйренушілерден ағылшын тілінің грамматикалық және лексикалық ерекшеліктерін ескере отырып, болымсыздық категориясымен сөйлемді дұрыс құрастыру талап етіледі. Бұл үдерісте прагматикалық фактор ескерілуі қажет.