(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2020)
Соңғы жылдары тілдерді оқытуда белсенділікке негізделген тәсілге ерекше назар аударылуда. Мақаланың мақсаты – жаратылыстану мамандықтарында оқитын бакалаврларын кәсіби орыс тілін оқытудағы белсенділік тәсілін зерттеу. Мақалада кәсіби орыс тілін оқытуда кәсіби қарым-қатынасқа мүмкіндігінше жақын жағдайларда арнайы тілді қолдану мақсатында студенттердің жобалық іс-әрекетін ұйымдастыру және өткізу әдістемесі ұсынылған. «Кәсіби орыс тілі» курсының мақсаты, міндеттері мен мақсаты айқындалады. Лингводидактикалық ұстанымдардан нақты жобалық жағдайға жақын жағдайларда тілді қолдануға негізделген «жобалық іс-әрекет» ұғымының мәні ашылады; студенттердің өзіндік жұмысына (жеке және топтық) назар аударылады; студенттерді қызықтыратын және жоба жүзеге асырылатын жағдайларға тікелей байланысты тақырыптар таңдау; тілдік материалдарды, тапсырмалардың түрлерін таңдау, жобаның тақырыбы мен мақсатына сәйкес жұмыстың ретін құру, нәтижені көрнекі түрде көрсету сияқты мәселелер қарастырылады. Сөйлеу әрекетінің басым түріне байланысты жобалардың типологиялық топтарының жіктелуі берілген: зерттеу, шығармашылық, рөлдік, ақпараттық, жобаға бағытталған. Рөлдік бизнес-жобаны сипаттауға ерекше назар аударылады. Талдау көрсеткендей кәсіби орыс тілін оқытуда жоба технологияларын қолдану интеллектуалды, шығармашылық және коммуникативтік дағдыларды қалыптастыруға ықпал етеді.