Интерпретация сновидений главного героя романа «Тяжелые сны» Ф. Сологуба. Ф. Сологубтың «Ауыр түстер» романындағы басты кейіпкердің түстерін талдар түсіндіру (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В данной статье автором предпринята попытка интерпретировать сновидения, видения, пограничные состояния сна, бред, галлюцинации главного героя романа «Тяжелые сны» Ф. Сологуба. Сфера сновидений русской символистской прозы XX века в целом связана с потусторонним миром. В ней тесно переплетены призрачные сны природы и смутные сны человека. Призраки, персонифицированные галлюцинации, преследующие героев, рождаются в пограничной или сумеречной зоне сознания. Сны и прочие состояния (бред, галлюцинация, гипноз и т.д.) показывают двойственность человеческой натуры, борьбу света и тьмы втаинственной области подсознания. Символисты в значительной степени пересекаются при создании своих сновидческих миров в том плане, что затрагивают общие темы безграничности глубин человеческой психики. Айтылмыш мақалада автор Ф. Сологубтың «Тяжелые сны» романындағы басты кейіпкердің түстерін, елестерін, түстің шекаралық күйлерін, сандырақты, елестеушіліктерді түсіндіруге әрекет жасады. ХХ ғасырдың орыс символистік прозасының түс көру ортасы ақыретпен байланысты. Онда табиғаттың елес түстері және адамның бүліншілік түстері мұқабаланған. Кейіпкерлерді қудалайтын елес, тұлғаландырылған елестеушіліктер, естің шекаралық немесе ымырт зонасында туады. Түс және өзге күйлер (сандырақ, елестеушілік, гипноз және т.т.) адами табиға ттың әрі-сәрілігін, нұр және тұңғиықтың күресін аңдаусыздықтың сырлы облысында көрсетеді. Символистер өздерінің түс көрушілік әлемінің жаралғанында адам психикасының түпсіздік тереңдігін ортақ тақырып ретінде алып қозғағанда бір-бірімен маңызды дәрежеде ұқсас болып келеді.