Болжал мәнді модаль сөздерден жасалатын сөз-сөйлемдер. Слова-предложения и модальные слова. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Бұл мақалада модаль сөздерден жасалатын сөз-сөйлемдер жайында айтылады. Модаль сөзді сөзсөйлемдердің орыс тіл білімінде, түркологияда, қазақ тіл білімінде зерттелуіне шолу жасалған. Модаль сөзді сөз-сөйлемдер мағынасына қарай топтастырылған. Модаль сөзді сөз-сөйлемдер диологта, құрмалас сөйлемде кездесетіндігі, Модаль сөзді сөз-сөйлем жеке бір сөзден (жоғары, орта, баяу) интонация арқылы айтылатындығы, сөйлем типінде сөз-сөйлем жай сөйлем ауқымына енетіндігі айтылған. Бұл модаль сөздер құрмалассөйлемнің не басыңқы, не бағыныңқы сыңарында және аралас құрмаластың ортасында келеді. Ал диалогта кездеспейтіндігі дәйектелген. Модаль сөзі сөз-сөйлемдер негізінде жай сөйлемде баяндауыш сөйлем мүшесі, құрмалас сөйлемде бағыныңқы, басыңқы сыңарда және аралас құрмаласта сөйлем ортасында келетіндігіайтылады.В статье говорится о тех предложениях, которые составлены из модальных слов. В русском, тюркском иказахском языкознании были подробно исследованы модальные слова, сгруппированы по смыслу и зна-чению. Такие слова, как «может быть», были добавлены к модальным словам позднее других. Модальныеслова в предложениях проговариваются отдельно и с особой интонацией. Это позволяет сделать вывод о том,что модальные слова являются особым типом простых предложений. Модальные слова могут встречаться вглавных, придаточных предложениях, а также в середине предложения. Однако модальные слова не встре-чаются в диалогах.Ключевые слова: синтаксис, сложные предложение, модальные слова.