Айгүл Кемелбаева шығармашылығындағы постмодернистік сарындар.Постмодернистские мотивы в прозе Айгул Кемелбаевой (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада Айгүл Кемелбаева шығармашылығындағы постмодернистік сарындары қарастырылады. Мақалада қаламгердің «Тобылғысай», «Ағаш үй» әңгімелері талданады. А. Кемелбаеваның «Ағаш үй», «Тобылғысай» әңгімелерінде кейіпкердің сана ағымы шығарманың көркемдік ойлау жүйесін құрап, постмодернистік ағым негізінде жазылғаны әңгімелерді талдау барысында дәлелденеді. Негізінде опейрикалық (қиял, түс көру, ой) кеңістікті көрсететін шығармадағы сол кезеңдегі ешкімге ұқсамайтын қолтаңба ерекшелігі постмодернистік ағымның алғашқы өрнектерін танытатыны анықталады. А. Кемелбаеваның аталған екі әңгімесінде сана ағымы жүйесіндегі ырықсыздық күй, түс көру, тәсілі, ойдың шатасуы сияқты сәттерге көп мән берілетіндігі айтылып, шығармада постмодернистік белгілері айқын көрініс табылады. Статья рассматривает постмодернистские мотивы в прозе Айгул Кемелбаевой. В статье анализируется рассказы писателя «Тобылғысай», «Ағаш үй». В рассказах А. Кемельбаевой «Ағаш үй» (Деревянный дом) и «Тобылғысай» (Овраг с таволгой) мировоззрение героя составляет систему художественного замысла, в процессе анализа произведений было доказано, что произведения написаны на основе постмодернистского течения. Основные онейрические признаки (фантазия, сновидения, мысли), выражающие первые зарисов-ки постмодернистского течения, показывают отличительную особенность произведений. В двух указанных произведениях А. Кемельбаевой огромное внимание уделяется таким моментам, как состояние принуждения, сновидения и расстройство сознания, также в произведениях находят четкое выражения признаки постмодер-низма.