Лексические репрезентации концепта «тоска » через признаки воздуха. «Сағыныш » концептін ауа белгілері арқылы лексикалық қайта таныстыру (репрезентациялау). (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Научное исследование посвящено изучению проблемы лексическихрепрезентаций концепта «тоска» с позиции семантико-когнитивногоподхода. Новизна исследования заключается в описании когнитивноймодели лексико-семантического поля концепта «тоска» через признакивоздуха, что отражает исследуемый концепт в языковом сознанииносителей языка. С целью получить доступ к содержанию концептакак мыслительных единиц установлен смысловой объем концептапо следующей схеме: прямые номинации концепта (ключевоеслово-репрезентант концепта, которое избирается исследователемв качестве имени концепта и имени номинативного поля, и его системные синонимы); производные номинации концепта (переносные,производные); контекстуальные синонимы; окказиональныеиндивидуально-авторские номинации; метафорические номинации;устойчивые сравнения с ключевым словом; образные концептуальныепризнаки, которые характеризуют концепт; художественныетексты, раскрывающие содержание концепта, которые свидетельствуют о том, что признаки воздуха, представленныелексической синонимией, наиболее точно отражают эмоции и структурируют языковое сознание человека. Ғылыми зерттеу «сағыныш» концептін лексикалық қайта таныстыру(репрезентациялау) проблемаларын семантико-когнитивті тәсіліпозициясынан зерттеуге арналған. Зерттеудің жаңалығы –онда«сағыныш» концептінің когнитивті үлгісінің лексико-семантикалықөрісін ауа белгілері арқылы тіл иесінің тіл санасындағы зерттеудегіконцепті көрсетуі болып табылады. Концепттің мағынасына ойлағыштық бірліктер ретінде мүмкіндік алу мақсатымен келесісызбанұсқа бойынша концепттің мағыналы көлемі белгіленген:концепттің тура номинациясы (концепттіңаты ретінде зерттеушітаңдайтын және номинативті өрістің аты және оның жүйелі синонимдері); концепттің туынды номинациялары (тасымалды,туынды); контекстуалды синонимдер; окказионалды жеке-авторлық номинациялар; ауыспалы (метафорлық) номинациялар;негізгі сөзбен тұрақты салыстырмалар; концептті сипаттайтынбейнелі концептуалды белгілер; лексикалық синонимия арқылыкөрсетілген ауа белгілері эмоцияларды ең нақтырақ көрсетіп, адам баласының тіл санасын құрылымдайтын концепттің мағынасынашатын көркем мәтіндер.