Қазақ тіліндегі намыс концептінің лингвистикалық репрезентациясы. Лингвистическая репрезентация концепта намыс (достоинство) в казахском языке. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада намыс концептінің лингвистикалық репрезентациясыныңвербальды құралдарын зерттеу және оның ұлттық- мәдени ерекшеліктерін анықтау қарастырылған. Заманауи лингвистикалықбағыттар негізінде орындалып, намыс концептінің лингвистикалықрепрезентациясының тілдік әдістері талданған. Намыс концептіқазақ халқының ұлттық санасында негізгі лингвистикалық түсініктердің бірі болып табылады. Ол қазақ халқының ділінде ең маңызды орын алады. Бұл мақалада намыс концепті ар, құрмет, ұят, шыншылдық, адамгершілік сияқты, әдеп тұжырымдарымен өзарабайланысы көрсетілген. Осы мақалада «концепт » терминімен байланысты ұғымдардың мағынасының ашылуы, концепттің тілдікрепрезентациясы және оның әдістемелік сараптамасы, ұлттық діл, мәдениет, тіл және тілдік сананың өзара әсерін оқуда туындайтынқиындықтар қарастырылған. Концептілерді зерттеу – ұлттықерекшеліктерді анықтайтын концептуальдық және тілдік әлемдікбейнені түсінуге көмектеседі. Статья посвящена исследованию вербальных средств репрезентацииконцепта намыс (достоинство) и выявлению его национально-культурной специфики. Анализ вербальных средств репрезентацииконцепта намыс (достоинство) в рамках современной антропоцентрической парадигмы позволяет раскрыть особенностилингвокогнитивного содержания концепта. Концепт намыс (достоинство) является одним из основных концептов, формирующихмировидение казахского народа, и занимает основное местов менталитете казахского народа. В данной статье показанавзаимосвязь концепта с такими моральными понятиями, как честь,уважение, стыд, честность, человечность. Также рассматриваютсявопросы, связанные с трактовкой термина «концепт», с языковойрепрезентацией концепта и методиками его анализа, сложности,возникающие при изучении корреляции национального менталитета,культуры, языка и языкового сознания. Изучение концептов помогаетпредставить концептуальную и языковую картины мира, выявитьнациональную специфику.