Қазақ халық биінің бүгіні мен ертеңі. Настоящее и будущее казахского народного танца. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Бүгін Қазақ халық биі қай бағытта қалай дамып отыр деген срақ хореография өнерін зерттеп жүрген ғалымдарды тебірентетіні белгілі. Балабақша, мектеп сахнасынa лайықты «Қамажай», «Айгөлек» секiлдi қарапайым әрі жеңiл билердей емес, терең мазмұнды, идеялық көркемдiк деңгейi жоғары ұлттық билердiң сахна төрiнде өзiндiк ерекшелiктерiмен көрiнуi шын мәнiсiнде қазақ би өнерiнiң жарқын табыстары болып саналады. Әрi қазақ биi деп аталатын құбылыстың табиғатын терең сезiнiп, оның даму жолында талай өнерпаздың ерiнбей еңбек еткенiнiң арқасында жеткен табыстар деп білген жөн. Бұл мақалада хореoграфия өнерiнiң соның ішінде қазақ биінің тарихында бидiң барлығы дерлiк халық шығармашылығынан нәр алғандығы қарастырылған. Қазіргі уақытта қазақ биінің даму жолдарын белгілейтін хореографиялық дәстүрге бай өте құнды би мұрасына айналып отыр.Сегодня известно, что всех исследователей хореографического искусства волнует вопрос, как и по какому направлению развивается казахский народный танец. Национальные танцы глубокогосодержания, высокого идейно-художественного уровня не так просты и легки, как «Қамажай», «Айгөлек», предназначенные для сцен детских садов и школ. Казахский танец со всеми своимиособенностями является ярким достижением искусства. Надо признать, что на пути его развития многие мастера творчества достигли успехов благодаря неустанному труду и глубокому осознанию природы явления так называемого казахского танца. В статье речь идет об искусстве хореографии, о том, что в истории казахского танца все видытанцев берут начало от истоков народного творчества. В настоящее время он превращается в очень ценное наследие богатой хореографической традиции, отображающей пути развития казахскоготанца.