Многослойность романа Д. Апдайка «Кентавр » и предпереводческий анализ произведения. Д. Апдайк «Кентавр » романының көп деңгейлігі және оның аудармаға дейін талдауы. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Данная статья посвящена рассмотрению романа «Кентавр» с точкизрения функциональной сложности его структуры. Целью даннойстатьи является структурный анализ уровневых составляющихтекста оригинала для дальнейшего рассмотрения глубинных смысловпроизведения с целью выявления авторской интенции и его концептосферы. Творчество Д. Апдайка характеризуется активностью различных тем, затрагивающих проблему осмыслениячеловеческих ценностей. В своих произведениях писательне просто использовал различные мифологические образы, сюжетыи мотивы, а осуществил их модернистское переосмысление, изображая положительных героев произведения в плане высшегодуховного совершенства. В структуре его произведенийпереплетаются древнегреческие мифы и социальная реальность.На уровне поэтики его творчество характеризуется использованиемструктурных и содержательных элементов мифа, игрой на стыкеиллюзий и реальности, применением циклической модели времени,а также контрастным изображением западного и восточногорелигиозно– философских мировоззрений пронизанных традиционализмом, отрицанием прогресса, ориентацией на прошлоеи верой в предопределенность судьбы. Мақалада «Кентавр » романын оның құрылымының функционалдыкүрделілігі тұрғысынан қарастырылады. Шығарманың тереңмағыналарын қарастыру арқылы авторлық интенция жәнеоның концептосферасын анықтау үшін түпнұсқа мәтіннің деңгейлікқұрамбөліктерін құрылымдық талдаудан өткізу – мақаланыңбасты мақсаты. Д. Апдайк шығармашылығы адами құндылықтардытүсіну мәселелерін қозғайтын түрлі тақырыптарды қамтиды.Жазушы өз шығармаларында түрлі мифологиялық образдарды,сюжеттер мен мотивтерді жай қолданып қана қоймай, жағымдыкейіпкерлерін ең жоғары рухани кемелдікке жеткізген түріндесуреттеу арқылы аталған мифтердің модернистік жаңа бейнесінжасап шығарды. Оның шығармаларының құрылымында ежелгігрек мифтері мен әлеуметтік шындық астасып жатыр. Поэтикалықдеңгейде оның шығармашылығы мифтің құрылымдық жәнемазмұндық элементтердің, уақыттың циклдық моделінің қолданылуымен, шындық пен иллюзияның түйісу нүктесіндеорын алған ойындармен, сонымен қатар дәстүршілдікке, прогресстімойындамаушылдыққа, өткенге бағынып, тағдырды өзгеріссіздеп танушылыққа толы шығыстық және батыстық діни–философиялық көзқарастарды салыстыра отырып бейнелеуіменсипатталады.