Ғ. Мүсірепов әңгімелерінің кейбір көркемдік ерекшеліктері.Некоторые художественные особенности рассказов Г. Мусрепова. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Автор мақалада жазушы Ғ. Мүсіреповтің «Тулаған толқында» жәнеана туралы әңгімелері жайында айтылған қазақ ғалымдарының ғылымиойларын, атап айтқанда, «авторлық үн», автор мен кейіпкер сөзініңарақатынасы, роман тіліндегі ритмикалық үйлесімділікпен саздылық, юмор мен сарказм туралы ғылыми пікірлерін қарастыра отырып,Ғ. Мүсірепов шығармаларындағы сөз образдарының қолданысытуралы және жазушының ешкіммен cалыстыруға келмейтін өзіндік стилітуралы баяндайды. Жазушы әңгімелерінде қоғам өмірін, заман тынысыншынайы суреттеу арқылы сол дәуірдің адамдарының сан қырлыпортретін жасаудағы шеберлік қырлары талданады. Көркем өнердіңсан қырлы стилисткалық бағдары мен мүмкіншіліктері болады.Мақалада жазушы әңгімелеріндегі қайталамалардың қолданыс ерекшеліктері, жазушының портрет жасаудағы шеберлігі нақты мысалдар арқылы түсіндіріледі. Қазіргі уақытта халық жиі қолданатынжазушының ана туралы әңгімелеріндегі «Мақтасақ – әйелді мақтайықта, құрметтейік те әйелді », «Күнсіз гүл өспейді», «Сүюсіз бақыт жоқ. Әйелсіз сүю жоқ» секілді қанатты сөздерге қысқаша шолу жасалынады.В статье автор осуществляет обобщение научных работ некоторыхказахских ученых-исследователей, которые раскрыли особенностипередачи «авторского голоса» писателя Г. Мусрепова, связи «голосаавтора и персонажей», ритмической гармонии языка, присутствующейв произведении, удачной передачи сарказма и юмора автором,применения образных слов в передаче портрета персонажа в раннемрассказе писателя «Тулаған толқында». Большое внимание уделяетсярассказам, посвещенным матерям. В произведениях писателя удачнои реально передается дух того времени, жизнь и быт людей тоговремени, и это дает возможность писателю «нарисовать» реальныйпортрет человека того времени. Автор на конкретных примерахраскрывает мастерство передачи писателем повторений (анафорыи эпифоры), которые встречаются в прозе, мастерство передачипортрета. Также в статье автор излагает некоторые свои мысли о крылатых словах писателя, которые встречаются в рассказахо матери.