«Жазмышқа» жаңа көзқарас керек. «Жазмышу» нужен новый взгляд. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада қазақ әдебиетінің көрнекті өкілі, Қазақстанның халық жазушысы, аудармашы, ақын Қадыр Мырза Әлидің тұңғыш прозалық туындысы «Жазмыш» естелік-эссесінің көркемдік ерекшелігі, жазылушеберлігі, жанрлас туындылармен сабақтастығы, өмір шындығын беру тәсілі, сөз саптауда қолданылған автордың әдісі жөнінде айтылады. Бұл шығармада адамгершілік, философиялық, саяси, эстетикалық проблемалар көтеріліп, қарастырылатындығы, адам тұлғасы, образы тек өз ұлтының ғана емес, бүкіл әлем мәдениетінің, бүкіл адамзат құндылықтары тұрғысынан ашылатындығы, жазушының өз идеясы қазіргі заманғы адамның мінезін жинақтап ашуға ықпал жасайтындығы, жазушы шығармаларында атақ, құрметатты ұғымдармен түйіндеп, ол мәңгілік деген мәселелерді көтеретіндігі жазылады.«Жазмыштағы» көтерген мәселелерінің маңыздылығы мен қызықтылығы ұтымды әдеби әдіспен нақты берілгені - жазушы шеберлігінің көрінісі екендігі сөз болады.В статье говорится о художественной особенности, писательском мастерстве, преемственности с произведениями такого жанра, о способе выражения реальности жизни, методе автора, употребленном в высказывании своего мнения в первом прозаическом произведении памятнике-эссе видного представителяказахской литературы, народного писателя Казахстана, переводчика, поэта Кадыра Мырза Али «Жазмыш». И о том, что в этом произведении ставятся и рассматриваются нравственные, философские, политические, эстетические вопросы; образ и тип человека выясняются не только с точки зрения значимости своего народа, но и с точки зрения мировой культуры, человеческого существа; и о том, что личное мнение писателя влияет на объяснение и откровенность характера современного человека; и о том, что писатель свои произведения заключает такими понятиями, как честь, слава и что автор ставит вопросы, которые считаются вечными.Значимость и оригинальность поднятых вопросов в памятке-эссе «Жазмыш» даны подходящим литературным методом, это характеризует мастерство писателя.