К. Қазыбаевтың «Сұрапыл » романындағы заман шындығы. Достоверность изображения действительности в романе К. Казыбаева «Сурапыл». (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Автор мақалада К. Қазыбаевтың «Сұрапыл» романындағы заман шындығы мәселесін қарастырады. Кәкімжан Қазыбаев – әдебиеттарихындағы өз орны, өзіндік қолтаңбасы бар жазушы. Оның қаламынан туған шығармалар заман шындығын бұрмаламай көркемтілмен жеткізе білуімен құнды. Солардың бірі – «Сұрапыл» романы.Шығармада қазан төңкерісінен кейінгі жаңа үкімет пен ішкі-сыртқыжаулардың тайталасы, кімге сенерін білмеген қарапайым халықтыңжай-күйі, колхоздастыру кезеңіндегі шолақ белсенділердің әрекеттері әсерлі баяндалған. Сонымен бірге Голощекиннің билігітұсындағы адам төзгісіз зардаптар, аштық жылдарының ащы дәмінсездіретін түрлі оқиғалар боямасыз суреттелген. Автор бір әулеттіңтағдыры арқылы репрессия жылдарының ащы шындығын бейнелейтінроманның тілі, сюжеті, образдар жүйесі туралы ойлар айтады. Суреткер шеберлігін, жазушының көркем қиялының қуаттылығын айқындауда романнан нақты мысалдар келтіреді, салыстырмалыталдаулар жасайды. Көркем прозадағы уақыт пен заман ақиқатыныңақтаңдақ беттерін әсірелемей шындықты заман тынысымен үндестіребілген жазушының шеберлік қырлары туралы пайым жасайды. В статье автор рассматривает вопросы отображения историческойправды в романе К.Казыбаева «Сурапыл». Автор статьи выражает свою точку зрения относительно языка, сюжета, системы образовромана, делает сопоставительный анализ. С целью продемонстрировать мастерство, художественный замысел писателяприводит примеры из романа. В заключение автор статьи приходитк следующему выводу: в своем прозаическом произведении писательне стремится «преувеличить» «белые пятна» истории, а пытаетсярассказать правду об описываемом историческом времени и событиях того времени в их взаимосвязи, в чем и заключается, по мнению автора данной статьи, художественное мастерство писателя.