Жоғары фразалық бірлік және азат жолдың арақатынасы (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Бұл мақалада күрделі синтаксистік тұтастық (жоғары фразалық бірлік) және азат жол арасындағы ұқсастықтар мен айырмашылықтар қарастырылады. Күрделі синтаксистік тұтастық және азат жолдың шекаралары бірдей, бірақ стилистика саласы бойынша дұрыс болып саналмайды. Азат жол графикалық, мәтінде оның композициясы ретінде түсіндіріліп, мүшеленуі тұрғысынан азат жол семантикалық мәнге ие болып табылады. Күрделі синтаксистік тұтастықжәне азат жол шекаралары арасындағы сәйкессіздікті автор қажетті белгілі бір мағынада қолданылғандықтан, оны түсініп және талдау керек. Бұл мақсат оқыту орыс тілінде жалпы білім беретін 12 жылдық білім беру көшу үшін арнайы құрастырылған, экспериментальды 11-сыныпқа арналған оқу-әдістемелік кешен оқу жоспарына сәйкес құрылған[5], сондай-ақ бұл ұсынылған орыс тілін оқытудың теориялық материалдар мен жұмыс бағдарламалары оқу-әдістемелік кешенде арнайы біріліп отыр[1-4].
Keywords: азат жол; күрделі синтаксистік тұтастық (жоғары фразалық бірлік); Қазақстанда 12 жылдық білім беру мектептерінің экспериментальды 11-сыныпқа арналған оқу-әдістемелік кешені.