Қазақ тіліндегі көріктеуіш тілдік құралдар: жалпы сипаттамасы (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Қазір еліміздегі орта және жоғары білім беру жүйесінде оқушылар мен студенттердің табиғи төл тілде сөйлеу мәдениетін меңгерту – өзекті мәселелердің бірі. Осы мәселе бойынша бірқатар жұмыстар атқарылуда. Оқушылардың сөз қолданысын жетілдіру және тілдік білік пен коммуникативтік біліктің қатар қалыптасуына жол ашу мақсатымен ҚР Білім және ғылым министрлігінің шешімімен «Қазақ тілін тереңдетіп оқыту бағдарламасы», «Сөз мәдениеті», «Сөз мәдениеті және шешендік» пәндері енгізілді. Оқушылардың тілін машықтандыруда көріктеуіш құралдардың рөлі ерекше. Мақалада көріктеуіш тілдік құралдардың ғылыми-теориялық сипаттамасы, орыс және қазақ тіл білімінде зерттелуі, анықтамалары қарастырылған.
Keywords: көріктеуіш тілдік құралдар; бейнелеуіш құралдар; метафора; эпитет; теңеу.