Жобалық әдістемесінің тарихи түптері және «жоба әдісі» ұғымның педагогика өрісінде қалыптасуы (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мақалада қазіргі қазакстандық әдебиеттану айқын қолданып жүрген жобалық технологиялардың қалыптасу және даму тарихы қарастырылған. Жобалық әдістеменің инновациялық методика ретінде мектептерде және жоғары оқу орындарда қолдануға қажеттілігі бар екені негізделген. Осы жобалық технологиялардың философиясына назар аударылған, жобалық әдістеменің негіздеушілері У. Килпатрик, Д.Дьюи, олардың ХХ ғасырдың 20-30-шы жылдардағы Совет Одағында жолын қуушылары аталған. Көп жылдары қолданған дәстірлі әдістер мен жаңа жобалық әдістеменің жалпы ұқсастығы және айырмашылықтарына талдау жасалған, осы жобалық технологияның әдістемелік жаңалығы белгіленген. Мақала авторы бұл әдістеменің ен маңызды басымдылығына көңіл бөлген. Жобалық әдістеме әрбір оқушы мен студентке тәжірибелік талаптарды шешкенде дербес түрінде терең білім табуға мүмкіндік туғызады. Сол себептен осы әдестеме білім алу және зерттеу барысына оқушыға тиімді түрде кірісуге ерік береді. Ол осы білім ақпаратын қалай қолдануға жоспар жасап, өзінің шешімін дәләлдеу мүмкіндікке жетеді деп санайды мақаланың авторы.
Keywords: инновациялық педагогикалық технология; жобалық әдістеме; өздігінен білім алу зеректігі; мектеп – тербиелеу және білім беру орта; өзіне керекті білімге иелену.