М.М. Пришвиннің «Фацелия» поэмасындағы уақыттың филососфиялық концепциясы (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
М.М. Пришвиннің шығармашылық концепциясы уақытты өзіндік сезінуімен тығыз байланысты. Пришвиндік таланттың бірегейлігі оның шығармашылығының әдеби дәстүрмен ерекше байланыста екендігін байқатады. Мақалада пришвиндік қозғалыстың уақыт тезіндегі негізін қалаушы қағидалары қарастырылады. «Фацелия» поэмасы қаламгер өмірінің үш кезеңін біріктіреді және автобиографиялық, өзіне тиесі лі жеке уақытпен қатар уақыт жүйесінің барлық түрі қарастырыла ды. Олар адамның осы әлемдегі өзіндік орнын, адам тіршілігінің мәні мен мақсатын тереңірек ұғынуға жетелейді және осыған байланысты Пришвиннің концепциясы бойынша уақытты табиғи, тарихи, мәдени, әдеби және философиялық деп жіктейді. Көркемдік әлемде уақыт ты физикалық уақыт, шынайы және орны толмас, қайтарылмас уақыт деп талдауға да негіз бар. Бұл пришвиндік әлемнің қайталанбас өзіндік бейнесін қалыптастырып, ондағы уақытқа деген көзқарастың обьек тивті негізі уақытты өзіндік сезінудің дүниетанымдық және адами тұр ғыдан баға беруімен ұштасып жатады
Keywords: көркем уақыт; уақыттың композициялық құрамы; хронотоп; уақытты өзіндік сезіну; пришвиндік әлем концепциясы; уа¬ қыт ағыны; уақыт тезіндегі лирикалық қаһарман