Орыс әдеби тілі тарихының негізгі сипаттары (ОӘТТ объектісі, пәнді анықтау мәселесі) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мақала ғылыми және білім беру пән ретінде орыс әдеби тілінің негізгі тарихи санаттарының анықталуымен, объектіге, пәнге байланысты мәселелерді талқылауға арналған. Атап айтқанда, тарихи-лингвистикалық зерттеу объектісі ретінде әдеби тілді анықтау мәселесіне түрлі көзқарасты анықтау, орыс әдеби тілінің ұлттық және алдын ала ұлтлингвистикалық белгілері тізімделген, олардың салыстырмалы сипаттамасы талданған.Сондай-ақ ОӘТТ-ның негізгі санат ретінде «норма», «узус» және «стиль» терминдеріне кең көлемді ұғым бекітілген. Нәтижесі ретінде орыс әдеби тілінің тарихын құрайтын пән ол: оның бір ғана түрін зерттеу фактісі – әдеби; әдеби тілдің әр түрлі өзгешеліктерінің ерекшелігін қарастыру оның нақты қызмет ету стилдері және дамуы. Әдеби тілдің түр түрлеріменен өзара тарихи зерттелуі, сондай-ақ тілдің әлеуметтік қызметі.
Keywords: орыс әдеби тілінің тарихы; әдеби тіл; ұлттық кезең; ұлттық кезеңге дейін; норма; узус; стиль.