Қазақ және корей тілдерінің этномәдени ерекшеліктері (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Бұл мақалада туыстығы жоқ, типологиялық тобы жағынан бір-бірінен алшақ болып келетін қазақ және корей тілдерінің этномәдени ерекшеліктері қарастырылады. Осыған дейінгі ғылыми зерттеу нәтижелеріне сүйене отырып, ғылыми қорытындылар жасалады. Онтологиялық бағыт негізінде тілдің «мәдениет бірлігі» ретіндегі қызметін, табиғатын толық тануға бағдарланған мәселелер қозғалады. Әсіресе қазақ және корей тілдеріндегі мақал-мәтелдер, тұрақты сөз тіркестері «концепт» деңгейінде зерттелінеді. Олар мәдени концептілер деп аталады. Сонымен қатар, екі халыққа тән наным-сенім үлгілерінен мысалдар келтіріледі. Бұл – қай халықта да энтомәдени бірліктердің тарихы тереңнен басталатынын аңғартады.
Keywords: корей тілі; фразеологизм; концепт; мәдени концепт; лингвомәдениеттану; сыпайы тілдік амалдар.