Терминдік атаулардың семантикалық ерекшеліктері (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мақалада медицина саласында қолданылатын (анатомиялық) терминологияны екі сөзді және көп сөзді терминдер негізінде қарастырылатын терминдік атаулардың се-мантикалық ерекшеліктері қарастырылған. Метафоралық атаулар зерттелуші терминдік жүйенің тұрақты толықтырылуын білдіреді. Термин – метафоралар құрылуының негізгі көздеріне ерекше көңіл аудырыған. Талдау негізінде, анатомиялық терминология метафо-ралық үлгілердің тұтас корпусын кеңінен қолданатындығы белгілі болды. Метафораның жан-жақты сипаты мен тәсіл жүйелілігі құпталған неғұрлым типтік модельдер ұсыныл-ды. Анатомиялық терминологияда терминдік атаулардың семантикалық түрлерін үйрету жүйелілік пен ретке келтіру атап айтылған.
Keywords: терминология аталым; терминжасау; метафора; семантикалық деривация; уәждеме.